ДогађајиПочела велика пролећна акција чишћења приобаља река Саве и Дунава ”За лепши и чистији Београд”

06.04.2019.

Заменик градоначелника Горан Весић, главни урбаниста Марко Стојчић и директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић учествовали су данас у акцији чишћења приобаља, реализованој на потезу од хотела „Југославија” до Бранковог моста. Град Београд традиционално на пролеће организује овакве акције, а овог пута у њој су учествовали чланови Градског већа, градски секретари и директори комуналних предузећа као и више од сто радника ЈВП „Србијаводе”, ЈKП „Градска чистоћа”, ЈKП „Београдски водовод и канализација”, ЈKП „Зеленило – Београд”, ЈВП „Београдводе”, Водопривредног предузећа „Галовица” и Водопривредног предузећа „Сибница”.

Акција је добар пример сарадње између града и републике, а подршку су дала и удружења сплавова као и бројне јавне личности, међу којима директор УK „Вук Kараџић” Светислав Буле Гонцић, уметнички директор Омладинског позоришта „Дадов” Владан Ђурковић и глумци Јелена Гавриловић и Милорад Мики Дамјановић. На позив Града Београда, свој допринос дали су и бројни грађани.

Горан Весић је том приликом истакао да је приобаље један од највећих проблема, односно све оно што је током зиме дошло рекама и задржало се на обалама.

– Београд има око 270 километара обала и 16 острва, што је више него што неке земље имају морских обала. Не односимо се добро према својом рекама нити обалама због чега Град последњих неколико година акценат ставља на уређење управо овог дела, радећи велике пројекте на обалама – рекао је Весић.

Он је најавио и промену када је реч о директним канализационим испустима у реке, којих тренутно има више од две стотине, што представља, како је навео, злочин према рекама. Зато је почела изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, додао је Весић, и изразио уверење да је то почетак решавања овог проблема.

– Велики пројекти почињу малим корацима. Зато је овде више од сто људи који заједно чисте и дају свој допринос. Београд заслужује да буде уређен, али то не може да буде ако га не чисте и не чувају сами Београђани – рекао је Весић.

Он је додао и да ће током ове године бити завршена и одлука која се тиче сплавова, након чега се очекује већа уређеност у овој области. Једна од обавеза биће и чишћење око сплавова, а у том послу помоћи ће као и до сада и град.

Директор Пузовић је нагласио да је ово тек прва у низу акција које синхроно реализују град и република. Он је позвао грађане да се прикључе у још већем броју током сутрашње и наредних акција.

– Биће до августа доста акција чишћења, а позивамо и да се пријаве локације које грађани сматрају да треба да се уреде, те да се тим поводом обрате посредством сајта града или Србијавода – истакао је Пузовић.

Гонцић је рекао да се врло радо одазвао позову заменика градоначелника, јер данашња акција није само симболична већ и врло практична. Треба учинити све да овај део града буде што лепши за шетњу, породична и пријатељска окупљања, али и за посетиоце Београда, додао је он. Гонцић је позвао своје колеге да се одазову позиву јер су овакве акције показатељи одговорности према животној средини.

Другог дана акције чишћења, у недељу, биће обухваћене две локације: Чукарички рукавац, од улива Топчидерске реке до моста „Газела”, те канал Визељ у Борчи.

Акција чишћења приобаља Дунава на Ушћу окупила велики број грађана

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић заједно са градским секретаром за привреду Милинком Величковићем прикључио се данашњој великој акцији чишћења приобаља Дунава „За лепши и чистији Београд” на потезу од хотела „Југославија” до Бранковог моста, коју је организовала Влада Републике Србије и Град Београд.

Младеновић је рекао да традиционално пролећно чишћење града и овог пута доноси успешне резултате, те да је у кратком временском року очишћена велика количина отпада.

–Kада би свако од нас одвојио месечно или недељно сат времена додатног труда да очистимо, али и да не прљамо, сигурно је да би нам град био чистији – рекао је помоћник градоначелника.

Он је истакао да је новобеоградско приобаље бисер града које данас у широкој акцији чисте „Србијаводе”, „Београдводе” и комунална градска предузећа.

–Сви треба да учинимо напор да наше приобаље буде чисто, уредно и да у њему уживамо свакодневно. Данас смо изашли да покажемо и мотивишемо наше суграђане да се и они укључе у акцију, да чисте за собом и не прљају – рекао је Младеновић.

Величковић је нагласио да данас, поред предузећа и удружења, велики број грађана чисти приобаља као и да смо сведоци за колико кратак период чишћења је овај део града променио изглед.

–Kада би сваки Београђанин очистио 14 центиметара обале очистили би све обале у Београду које се простиру у нашем граду на 270 километара – истакао је