ДогађајиУ наредном краткорочном периоду се не очекује рапидно повећање водостаја на рекама у Србији. Водостаји су на нивоу прогнозираних за овај део године

30.01.2019.

У данашњем обраћању директора ЈВП "Србијаводе" за Тањуг, Горан Пузовић је истакао да је овај водостај на нивоу прогнозираног за овај део године, те да се у наредних 15 до 20 дана не очекује неки рапидан скок водостаја на рекама у Србији.
Он истиче да је тренутна ситуација стабилна, као и да није забележено неко велико повећање водостаја на великим рекама као што су Дунав, Сава, Дрина и Морава. Даље наводи да су водостаји на нивоу који је прогнозиран за овај део године.
Што се тиче малих и средњих водотокова, у зависности од промене температуре у наредном периоду, могуће је повећање на одређеним деоницама водотокова, али не значајније.
Што се тиче дугорочне прогнозе и онога што нас чека на уласку у март, Пузовић истиче да је још далеко од нас за прецизније закључке.
"Оно што представља посебну опомену је да су залихе снега и у сливу Дунава узводно од нас и на сливу Тисе, огромне. Дакле, крећу се према неком историјском максимуму. То, у неком тренутку, када крене топљење снега, може да доведе до повећања водотока. Али, ситуација се прати, посматра. У комуникацији смо и са људима и из подручја узводник и низводних делова. Оно што је битно грађанима да знају је да смо предузели низ превентивних мера. Прошле недеље смо одржали састанак са свим водопривредним предузећима која учествују у одбрани од поплава, где смо донели низ мера које ће се у наредих месец дана спроводити и које ће довести до тога да можемо да пратимо сваки водоток, сваку деоницу, као и да интервенишемо, ако за то буде било потребе", истакао је Пузовић.Srbijavode