ДогађајиВодостај Дунава, Тисе и Саве је у порасту, али се изливања не очекују и нема опасности од ванредних ситуација у наредном краткорочном периоду

05.02.2019.

Извршни директор за уређење, коришћење и заштиту вода у ЈВП ”Србијаводе" Вељко Димитријевић је данас за Тањуг изјавио да су сви водостаји на великим рекама у Србији у границама просечних вредности за овај период.
"У наредном периоду не очекујемо ни да уђемо у редовну одбрану. Дунав је миран, имамо благи пораст на ушћу у Србији, али све у границама нормалних осцилација карактеристичним за овај период", истакао је Димитријевић.
Он је навео да на Западној Морави постоје "слаба места", али да постоји оперативни план и људство које се брине о томе.
На тој реци, на једном мањем потоку код места Грдице, недалеко од Краљева, укључена је пумпа, а виши водостај забележен је и код ушћа Бјелице, али нема изливања из корита.
"За сада немамо ништа озбиљније као претњу и све је покривено оперативним планом за одбрану од поплава, сва опрема и људство су спремни, као и механизација да интервенишемо у свакој ситауцији. Сада немамо ништа што би излазило из оквира нормалних услова", рекао је Димитријевић.
Може се очекивати на незаштићеним подручјима, мањим бујичним потоцима да услед отапања дође до мањих бујица и клизишта. Екипе су спремне да интервенишу у складу са плановима који су углавном у надлежности општинских органа и да санирају последице у сарадњи са Сектором за ванредне сиитуације и водопривредним предузећима. Тамо где имамо изграђене системе заштите, не видимо посебну опасност, ситуација је под контролом", истакао је Димитријевић.Srbijavode