ДогађајиТренутна хидролошка ситуација

31.05.2023.

Након обилних падавина током јучерашњег дана и током ноћи, дошло је до пораста водостаја и проглашена је ванредна одбрана од поплава на Водним јединицама „Сава-Шабац“, „Дрина-Лозница“ и „Колубара – Обреновац, Уб“.

Најкритичније стање је забележено на Церском ободном каналу на Водној јединици „Сава-Шабац“, где су обилне падавине изазвале изливање и поплавиле преко 50 хектара пољопривредног земљишта. На овој деоници екипе ЈВП „Србијаводе“ су на терену где су интервенисали током ноћи, како би се затворила линија и заштититили стамбени објекти у околини.

У Доњем Црниљеву, водостај је био у благом порасту, а екипе ЈВП „Србијаводе“ и „Ерозије Ваљево“ током ноћи спроводили су дежурство у овом делу у циљу предузимања превентивних мера. У Коцељеви су забележена изливања водотока другог реда. Узимајући у обзир тренутну метеоролошку прогнозу, не очекују се нови проблеми за сада.

На сливу реке Тамнаве, где се спроводи ванредна одбрана од пола на Водној јединици „Колубара – Обреновац, Уб“, нису забележене значајније падавине и забележено је опадање водостаја.

На свим критичним локалитетима ЈВП „Србијаводе“ са својим надлежним водопривредним предузећима и Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова су на терену, прате ситуацију и спроводе све мере у складу са Општим и Оперативним планом за одбрану од поплава и предузимају се све интервентне активности.