ДогађајиВелика акција чишћења приобаља „Нека река Сава буде плава“ поводом Међународног Дана реке Саве

30.05.2023.

Сваке године, непрописно одлагање отпада дуж обала реке негативно утиче на биљни и животињски свет, али и на квалитет живота у околини. Сада је време да заједно делујемо и променимо ову ситуацију!

Поводом Међународног дана реке Саве, у четвртак 01.06.2023. године од 10:00 сати биће организована акција чишћења Савског приобаља под називом „Нека река Сава буде плава". Место окупљања свих учесника је у близини ресторана „Стенка" у 09:00 сати.

ЈВП „Србијаводе" у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде - Републичком дирекцијом за воде, Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, општином Савски венац, компанијом „Docloop", ЈВП „Београдводе", ЈКП „Зеленило Београд" и ЈКП „Градска чистоћа" организује акцију чишћења шеталишта и приобаља реке Саве, а акција обухвата чишћење локације од Чукаричког рукавца, испод моста на Ади, до сплава Речне полиције.

Поводом Међународног дана реке Саве, биће организован и низ едукативних радионица, спортских активности и онлајн платформи посвећених очувању река, прилагођених деци различитих узраста. За децу вртићког узраста и млађих разреда основне школе, организоване су едукативне радионице на којима ће заједно са запосленима у јавним институцијама и аниматорима учити о битним појмовима као што су реке, поплаве, загађење, отпад и рециклирање. Поред овога, биће организована јога у склопу спортских активности.

Позивамо све људе добре воље да се прикључе овој акцији и да заједно очистимо приобаље реке Саве. Један од посебних циљева ове акције је правилно управљање отпадом, а сви прикупљени материјали биће адекватно сортирани, одложени и рециклирани.

Такође, на сајту ЈВП „Србијаводе“ налази се апликација која има фунцкију да анимира најмлађе и подигне свест о томе колико је важно да животну средину и реке одржавамо чистим. Апликација се налази на следећем линку: https://www.srbijavode.rs/svgame/

Придружите нам се у акцији чишћења реке Саве 01. јуна у 10:00 сати и допринесимо променама које желимо да видимо у нашој околини!