ДогађајиОбилазак радова и повезивање водозахватне куле са круном бране „Ариље- профил Сврачково“

30.03.2022.

Генерални директор ЈВП „Србијаводе“ са представницима локалних самоуправа града Чачка и општина Горњи Милановац, Лучани, Ариље и Пожега обишли су радове на брани и акумулацији „Ариље – профил Сврачково“ у Ариљу и присуствовали монтирању челичне пасареле у циљу повезивања водозахватне куле са левом обалом реке Рзав, односно са круном бране.

Радови се спроводе у оквиру реализације пројекта „Изградња бране са акумулацијом Ариље- профил Сврачково“. Регионалним водоводним системом „Рзав“ обезбеђује се водоснабдевање ових локалних самоуправа и изградња овог капиталног пројекта финансира се из буџета Републике Србије, преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Учешће у финасирању изградње бране имају Општине Ариље, Пожега, Горњи Милановац и Лучани и Град Чачак.

Како се ради о објекту који спада у категорију високих брана циљ ЈВП „Србијаводе“ је да што пре реализује комплетну инвестицију у наредном периоду, узимајући у обзир на стотине до сада успешно завршених градилишта и изграђених објеката.

„Данас смо се овде окупили да обележимо један део изградње високе бране Сврачково и данас спајамо водозахвтану кулу са телом бране. Водозахватна кула која треба да снадбева неких 500.000 људи у граду Чачку и Ариљу, Пожеги, Лучанима и Горњем Милановцу, у наредних 5 година ће пити квалитетну воду. Влада Републике Србије издваја средства за изградњу овог објекта и само током прошле године смо реализовали преко 700 милиона у изградњу овог објекта, док је за ову 2022. годину издвојено милијарду и двеста милиона динара. Осим функције водоснабдевања ова акумулација ће имати улогу да обезбеди биолошки минимум током летњих месеци и сушног периода. Осим тога, треће функција ће бити производња електричне енергије и четврта, не мања битна улога јесте у спречавању поплавног таласа и заштити свих места низводно од акумулације. Вредност радова износиће око 95 милиона евра, дакле ово је једна од највећих инвестиција осим аутопута који пролази кроз овај део Србије. Ова инвестиција је још један показатељ да Влада Републике брине о свим својим грађанима, да ће омогућити да људи овде живе квалитетније и боље”- изјавио је Горан Пузовић, директор ЈВП “Србијаводе”.

Присутнима су се обратили и представници локалних самоуправа истичући значај ове акумулације.

Председник општине Горњи Милановац господин Ковачевић је исказао велико задовољство што је ЈВП “Србијаводе” имало довољно стручног капацитета и храбрости да преузме вођење овако велике грађевине и најзначајније инвестиције за Републику Србију са становишта водоснабдевања. „За општину Горњи Милановац која нема довољно капацитета воде на својој територији, због чега смо прошле године и имали рестрикције, са завршетком ове бране решићемо овај велики проблем. Оно што је потребно истаћи је да се радови одвијају брже него што су у претходном периоду и очекујемо да ће се у наредних 5 година ова акумулација ставити у функцију и тиме грађани ових пет локалних самоуправа неће имати бригу да ли ће и у најсушнијем периоду године имати воде".

Председник општине Ариље Предраг Маслар рекао је да ће изградњом ове акумулације општина Ариље решити проблем суша: „Још један аспект јесу могући поплавни таласи, а брана ће бити штит наше општине.”

Председник општине Пожега Ђорђе Никитовић захвалио се Влади Републике Србије и ЈВП „Србијаводе” на храбрости да се започне овакав пројекат: „Овим пројектом стећи ће се услови да шири део Србије добије пијаћу воду са водосистема Рзав.”

„Захваљујући држави која је препознала важност изградње оваквог објекта, али и посвећености и стручности ЈВП Србијаводе полако се назире крај изградњи овог објекта” - рекла је представница општине Лучани Весна Стамболић.

„Изградња ове бране је најбољи пример слике данашње Србије.”- изјавио је Милан Бојовић, вд директора „Градац” и додао да је претходних неколико година обележила реализација пројеката од важности за све грађане града Чачка.