ДогађајиЕдукативне радионице за децу у Музеју науке и технике и акција чишћења поводом Међународног дана реке Дунав

28.06.2023.

​ЈВП „Србијаводе” у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде - Републичком дирекцијом за воде, Музејом науке и технике у Београду и Шумарским факултетом Универзитета у Београду, традиционално ће обележити Међународни дан реке Дунав 29.06.2023. године са почетком у 11:00 сати у просторијама Музеја науке и технике у Београду.

Такође, ЈВП „Србијаводе“ ће у сарадњи са ЈКП „Зеленило Београд", ЈКП „Градскa чистоћа" и ЈВП „Београдводе“ овом приликом организовати акцију чишћења наплавина на реци Дунав од ресторана „Радецки“ до ушћа реке Саве у Дунав. Симболична траса има за циљ да пошаље поруку и подигне свест јавности о важности да смо сви подједанко одговорни за све оно што одложимо у нашу реку, а није му место ту.

Током овог дана посетиоци Музеја науке и технике ће имати прилику да учествују у разноликим садржајима и креативним активностима посвећеним реци Дунав, а едукативни програм ће бити намењен деци узраста од 6 до 14 година.

Посетиоци ће бити и у прилици да посете изложбу „Са београдских река“ ауторке Гордане Каровић, кустоскиње музеја, а након тога намјлађи ће кроз интерактивне радионице учити о значају очувања река у склопу којих ће са представницима ЈВП „Србијаводе“ кроз бојење на креативан начин учити о битним појмовима као што су реке и поплаве, правити бродиће оригами техником, а биће приказан и филм о Дунаву након чега ће бити у могућности да провере своје знање о овом драгоценом ресурсу.

ЈВП „Србијаводе“ ће на својој онлине платформи поставити квиз за учеснике који могу да провере своје знање о реци Дунав.

За Дан Дунава биће организовано и испланирано вођење и обилазак дела сталне поставке у Музеју, која је посвећена пловидби и реци Дунав. Основна порука ових и других активности је да је наша одговорност брига о овом непроцењивом богатству, према ком треба да се свесно и правилно опходимо сваког дана.

Проверите своје знање у кратком квизу на нашем сајту на следећем линку: https://www.srbijavode.rs/dandunava/.