ДогађајиСпроведена акција чишћења приобаља „Да нам река Сава буде здрава“

27.05.2022.

У сусрет међународном дану реке Саве, ЈВП „Србијаводе“ заједно са Општином Савски венац и ФК „Црвена звезда“ организовало је заједничку акцију чишћења шеталишта и приобаља реке Саве. Поред подршке ЈКП "Зеленило Београд", ЈКП "Београдски водовод и канализација", као и водопривредних предузећа "Београдводе" и "Галовица", акцији се придружио и велики број грађана.

На челу са директором ЈВП „Србијаводе" Гораном Пузовићем и председником Општине Савски венац Милошем Видовићем, омладинцима ФК „Црвена звезда“, грађани су очистили обалу од Чукаричког рукавца, испод моста на Ади до сплава Речне полиције. Сакупљено је и неколико тона разноразног отпада, који је адекватно разврстан, одложен и рециклиран.

„1. јун је дан када се званично обележава дан реке Саве у свим међународним оквирима, па у сусрет том централном дану смо организовали ову акцију чишћења реке, као један од показатеља да водимо рачуна о нашим рекама, али и као пример одличне сарадње између града и државних институција, коју би желели да проширимо на територији целе Србије. Оно што нам предстоји је озбиљна борба најпре кроз едукацију деце од предшколских и школских установа, радних организација и сваког појединца како би се промениле устаљене навике одлагања отпада у реке. Веома ми је драго што су се грађани одазвали у оволиком броју и што акције ове врсте препознају као апел на подизање еколошке свести о важности заштите река и вода уопште" – истакао је директор ЈВП „Србијаводе“ и додао да ово већ постају традиционалне акције.

Председник Општине Савски венац захвалио се ЈВП „Србијаводе“ и ФК „Црвена звезда“: „Општина Савски венац се бројним активностима труди да буде пример како једна централна градска општина брине о очувању природе и здраве животне средине. Ова акција симболичног назива „Да нам река Сава буде Здрава“ наставак је онога што смо започели 2019. године када смо очистили део приобаља и шеталишта на понос свих грађана који овде поред реке проводе време. Наставићемо са сличним акцијама да доприносимо да Савски венац, а самим тим и наш Београд буде лепши и чистији, какав и заслужује да буде.“

Државни секретар министарства заштите животне средине Александар Дујановић истакао је да ће се сав прикупљени отпад разврстати и рециклирати и то је управо оно на чему је потребно заједнички радити са јединицама локалних самоуправа како би сви грађани допринели да нам Србија буде чистија и здравија.