ДогађајиДанас почела реализација хитних санационих радова у Панчевачком риту

26.08.2019.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, заједно са представницима Града, као и ЈВП ”Србијаводе” обишао је црпну станицу "Рева" у Панчевачком риту, као и почетак радова на каналској мрежи у Котежу, који представљају део појекта хитних санационих радова на водним објектима за заштиту од унутрашњих вода и одводњавање у јавној својини на сливу ЦС "Рева" и ЦС "Борча".
Весић је казао да је за чишћење 69 km каналске мреже држава определила два милиона еура и то након што је овај део Београда обишао председник Србије Александар Вучић после поплава. Он је указао да се деценијама у овом делу Београда није радило на томе и да је потребан огроман труд и рад да се проблем са којим су суочени грађани леве обале Дунава доведе у ред.
"Прво почиње чишћење канала, истовремено смо завршили преговоре са Европском инвстиционом банком о уговору за изградњу канализације и очекујемо да ћемо у наредним недељема потписати уговор који подразумева да ћемо на пролеће почети са изградњом канализације", рекао је он. Тиме ће се каже, решити највећи проблем у овом делу града, у коме је отворена канализација што, наводи, не постоји нигде у Србији.
Весић је истакао да на левој обали Дунава постоји најгушћа каналска мрежа у Европи. Такође је најавио да ће ЈВП "Србијаводе" у сарадњи са Абу Даби фондом почети чишћење 240 km канала, како би се довео у пројектовано стање.
Председник општине Палилула Александар Јовичић рекао је да се никада раније није издвајало толико новца за чишћење канала као сада, и захвалио председнику Александру Вучићу и представницима Града што су уложили труд у то да се определе средства за те намене. "Имамо одговорну политику града и републике, ми као општина сугеришемо шта су нам приоритети, а све у циљу да будемо сервис грађанима", рекао је Јовичић и додао да је важно што ће се после толико година решити проблем са фекалним водама и канализацијом која пролази кроз насељена места.
Директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић, рекао је да је чишћење каналске мреже у урбаном делу и реконструкција црпне станице прва прва фаза, а да у наредне две године предстоји озбиљан инвестициони циклус. Он је указао да Панчевачки рит не може без црпне станице и да се очекује реконструкција још десетак црпних станица.
Пузовић је навео да се очекује да ће се у наредних неколико месеци са Абу Даби фондом договорити, односно потписати уговор за чишћење још 240 km канала како би се модернизовао и тај пољопривредни део рита."План је да у наредних пет година реконструишемо све објекте у Панчевачком риту", рекао је Пузовић и додао да је циљ да се канали очисте од фекалија и врате првобитној намени.