ДогађајиОдржана 30. јубиларна научна конференција "Дунав-река сарадње" на Институту за Међународну политику и привреду

24.09.2019.

Јубиларна 30. међународна научна конференција „Дунав- река сарадње" одржана је на Институту за Међународну политику и привреду, уз подршку Мађарског културног центра, Београдске тврђаве и Института за међународну политику и привреду. Конференција је и ове године посвећена теми „Одрживо коришћење природних и културно- историјских ресурса" са циљем да промовише значајне пројекте у области одрживог развоја Србије.
На свечаном отварању конференције, окупљенима се обратио и директор ЈВП „Србијаводе" Горан Пузовић који је говорио о значају и разним развојним потенцијалима реке Дунав за Србију, који нису искоришћени у потпуности.
„У 20.-ом веку су се водили ратови око нафте и фосилних горива, у 21.-ом веку у већем делу Африке се воде тихи ратови, а вероватно ће да се воде и велики ратови око воде и воденог потенцијала. Зато је наш циљ и задатак да чувамо воду, да бринемо о води, да свако од куће, преко колектива, државе, невладиних организација допринесе да Дунав буде онакав каког нам је Штраус у композицији о лепом плавом Дунаву описао и да нашој деци оставимо Дунав какав је био у то време".
У оквиру панела на конференцији разматрани су политички, економски, еколошки, правни, санитарни и технолошки аспекти Дунавског региона. Такође, дат је и кратак осврт на активности током 30 година „Дунав- река сарадње".
Конференција је закључена дебатом и усвајањем предлога закључног документа конференције, где ће бити представњени сви закључци многобројних научних истраживања, анализе остварених пројеката, прогнозе будућих пројектних предлога у области одрживог коришћења природних, културно- историјских и капиталних инфраструктурних пројеката.