ДогађајиДигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи”

20.09.2019.

Представници ЈВП “Србијаводе” и Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду присуствовали су тродневној међународној конференцији “Дигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи”, која је одржана у етно селу Врдничка кула.
Тема конференције су били дигитални подаци и увођење иновативних услуга у областима које су значајне за одрживи развој друштва. Конференцију је организовао Републички геодетски завод у партнерству са Заједничким истраживачким центром Европске комисије (EC JPC), Светском банком (WB) и више организација Уједињених нација.
На догађају су учествовали међународно признати екперти из 18 земаља и 14 међународних организација, као и више од 200 гостију, високих представника институција из Србије и света.
Уводну реч је имао Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је истакао да је будућност у севисима, апликацијама и ИТ знању и да су примена технологије и изградња дигиталне инфраструктуре једна од приоритетних области у њиховим активностима.
Србија је у последњих неколико година, захваљујући изузетној инжењерској бази, остварила огромне резултате из области дигитализације и дигиталне технологије. Применом најновијих технолохгија и сервиса за коришћење сателитских снимака је нешто у чему се види далека будућност и Влада РС наставиће да улаже у овај иновативни простор по ком је Србија постала лидер у овом делу Европе.