ДогађајиУ Обреновцу je обележен почетак радова на реконструкцији канала Купинац и 6 црпних станица, који ће омогућити ефикаснију одбрану централних делова ове општине од подземних и атмосферских вода

18.09.2019.

Ове радове финансира Европска унија и њихова вредност износи 2,3 милиона евра. Догађај су заједно организовали пројекат Европске уније „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“, ЈВП „Србијаводе“ и Градска општина Обреновац. Њему су присуствовали и говорили Њ.Е. Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији, Сајеларис Хурдс, шеф сектора делегације Европске уније, Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе“ и Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.
Гости су најпре обишли једну од 6 црпних станица које ће бити реконструисане, Забрешке ливаде, чија је улога да површинске и подземне воде прикупљене системом канала који пролазе кроз Обреновац препумпа у Колубару и тако смањи опасност од подизања нивоа ових вода у централној зони општине. Поред набавке нове пумпе, биће реконструисан и објекат црпне станице који је био оштећен у поплавама 2014. године. Вредност радова на овој црпној станици је 250 000 евра, а на свих 6 укупно 1,1 милион евра.
Друга локација коју су обишли је канал Купинац који пролази кроз централни део општине и има задатак да прикупља и одводи вишак подземних и атмосферских вода до црпне станице Забрешке ливаде која онда ту воду препумпава у Колубару. Вредност радова на реконструкцији овог канала је 800 000 евра.
Реконструкција канала и црпних станица ће значајно допринети смањењу опасности од поплава и домове са становништвом учинити безбеднијим.
Ови радови се изводе у оквиру пројекта „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“, вредног 19,5 милиона евра, који суфинансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, која уједно и спроводи овај пројекат. Европска унија је након поплава које су задесиле Србију 2014. године донирала више од 170 милиона евра на отклањање последица поплава и реконструкцију и изградњу инфраструктуре за заштиту од поплава што је чини највећим донатором.
Директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић се, овом приликом, захвалио на огромној помоћи и изузетној сарадњи дражави Аустрији, Аустијској развојној агенцији и Европској унији, као и локалној самоуправи. Он је истакао да: "Осим од великих река, Обреновац је угрожен и од унутрашњих и подземних вода, па самим тим радови који се изводе на црпној станици и каналу треба да допринесу квалитетнијем и безбеднијем животу људи на овом подручју. Вођени чињеницом да је 1 еуро уложен у превентиву, 7 еура уштеде у штетама, није тешко доћи до закључка да само редовним одржавањем заштитних водних објеката, као и сталном модернизацијоим и унапређењем, можемо учинити живот људи функционалнијим и безбеднијим."