ДогађајиОбилазак санационих радова на реци Љубовиђи у општини Љубовија

14.03.2022.

Директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић и председник општине Љубовија Милан Јовановић обишли су радове на регулисаном кориту реке Љубовиђе на подручју општине Љубовија.

Након обимних падавина у јуну 2020. године, када је у Љубовији пало 210l кише по m² за 24 сата, што одговара збирним вишемесечним падавинама и проузроковало је штету у висини од 7 милиона евра, ЈВП „Србијаводе“ израдило је Пројекат санације и потпуне реконструкције система одбране од великих вода реке Љубовиђе.

„Након догађаја из 2020. године захваљујући Влади Републике Србије издвојена су средства, за прву фазу око 250.000.000 динара и до 5. јуна би требало да буде завршени радови на овој фази. Потписали смо нови уговор са извођачем и отворен је нови део градилишта, а рок за завршетак друге фазе је август месец. У току године издвојићемо додатна средства како би цело насељено место било заштићено.“ – рекао је Пузовић.

Пузовић је додао да је ово пример једне добре сарадње између јавног предузећа и локалне самоуправе на решавању проблема свих становника овог дела Србије.

Председник општине Милан Јовановић захвалио се директору ЈВП „Србијаводе“ и истакао значај ових радова за све грађане општине Љубовија: „Мала је вероватноћа да ће икада више овај део Љубовије бити поплављен и ово је једна велика инвестиција, ово је највеће градилиште у последње време у овој општини“.

У оквиру прве фазе спроводе се радови на деоници кроз градско језгро, која представља приоритет у заштити од великих вода. Извршена је санација и реконструкција корита, у укупној дужини од 862 m и радови на санацији слапишта, надвишења десног крила и чишћење од наноса Давидовића преграде.

Приликом обиласка, директор Пузовић је разговарао са мештанима, те су му том приликом исказали своје задовољство за до сад изведене радове, али и указали на своје проблеме, који ће се решавати у будућности.