ДогађајиМинистар Горан Весић, министарка Јелена Танасковић са директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем у посети општини Ивањица након поплавних догађаја

06.06.2023.

​Након обилних падавина у претходном периоду, које су крајем маја и почетком јуна 2023. године захватиле територију западне Србије, одржан је кризни штаб у општини Ивањица којем су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и председници општина Ивањица, Ариље и Пожега. Циљ данашњег састанка био је утврђивање и процена последица насталих од поплава на критичним локалитетима, као и даљих активности у виду поправки, санација и ојачавања насипа на оштећеним деловима.

​Током поплавног таласа највише штете је нането путној инфраструктури и на пољопривредним површинама, а ванредна ситуација проглашена је у 6 месних заједница у Ивањици. На реци Ношници проглашена је ванредна одбрана од поплава и на деоници у зони основне школе, услед насталих оштећења, неопходно је хитно приступити радовима на стабилизацији и заштити приобалног појаса.

Раније изведени радови на реци Ношници и реци Моравици у насељу Међуречје током овог поплавног таласа дали су ефекта и на овој деоници није било већих проблема.

​На територији Републике Србије, у периоду од 2018. године до почетка 2023. године, спроведен је велики број санационих радова на територији општине Ивањица, а ови радови реализовани су посредством ЈВП „Србијаводе“. На објектима који су санирани и реконструисани претходних година, а који су захваћеним невременом, није дошло до оштећења.

​Службе ЈВП „Србијаводе” су континуирано на терену, како би се последице обилних падавина што пре санирале. Ситуација ће наставити да се прати, првенствено на водотоцима где је дошло до проблема услед изливања, а уколико се укаже потреба, приступиће се свим потребним радњама у координацији са представницима локалних самоуправа и другим релевантним органима.