ДогађајиЈВП „Србијаводе” представило Пројекат „Зелено-плава Србија” на „Сајму зелених идеја, иновација и пројеката"

05.06.2023.

Представници ЈВП „Србијаводе” имали су прилике да на „Сајму зелених идеја, иновација и пројеката" представе пројекат „Зелено-плава Србија”. Сајам је организован на Међународни дан заштите животне средине од стране Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарства заштите животне у уметничком павиљону „Цвијета Зузорић".

ЈВП „Србијаводе” заједно са ЈП „Србијашуме” конкурисали су на јавни позив расписан у оквиру пројекта „ЕУ за зелену агенду у Србији“ - Изазов за иновативна решења у области обнове шумских екосистема и озелењавања. Иновативно решење које се спроводи у оквиру Пројекта је пошумљавање на деградираним и ерозијом угроженим стаништима у сливовима река Јабланице, Власине и Пчиње на површини од oko 100 ha.

Сајам је окупио представнике међународних донатора, Владе Републике Србије, представнике јавног и приватног сектора, који су кроз јавне позиве већ реализовали иновативне идеје за зелену трансформацију српске привреде.

Догађај је отворио амбасадор и шеф делегације ЕУ у Републици Србији Њ.Е. Емануел Жoфре и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић која је на дан кад се обележава Међународни дан заштите животне средине, истакла значај испуњавања Зелене агенде која за циљ има смањење загађења животне средине.

Главни циљ овог догађаја био је да кроз панел дискусије, пословне састанке, као и друге сајамске програме, омогући размену искустава и пружи прилику за даље јачање сарадње између свих заинтересованих актера, али и стварање нових идеја, пројеката и инвестиција које ће донети користи привреди, друштву и животној средини у Републици Србији.

ЈВП „Србијаводе”, као један од кључних актера у области и заштити вода, препознато је као важан фактор у остваривању зелених идеја и иновација у Србији као и унапређењу српске привреде.