ДогађајиДиректор ЈВП „Србијаводе“ о тренутној хидролошкој ситуацији и акцији “Да нам река Сава буде плава”

01.06.2023.

О тренутној ситуацији након обилних падавина и пораста водостаја за ТВ Пинк говорио је директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић: „Јуче и прекјуче су биле озбиљне падавине у западној Србији, на територији Лознице, Шапца, Коцељеве и према Пожеги, а оно што их одликује је количина која је износила од 30-70mm у веома кратком периоду. Ситуација се тренутно смирује, сви потоци су се повукли у своја корита, неколико кућа и домаћинстава је било угрожено, али је све у току ноћи санирано. На терену су екипе ЈВП „Србијаводе, Сектора за ванредне ситуације и локалне самоуоправе града Шапца и сва угрожена подручја су покривена, а према прогнозама РХМЗ-а овакво стање ће трајати још 5 до 6 дана и неопходно је да сви будемо на терену.

Данас говоримо о проблемима на малим рекама, а не о Сави, Дрини и Дунаву које су у порасту али не угрожавају грађане. Сви мали потоци, речице и канали су сада проблем, а неопходно је да локалне самоуправе обиђу ове локације и очисте, јер сва ова места постају бране када су велике падавине и вода не може да уђе у велику реку.

И река Сава и река Дунав су тренутно у домену средњих и средње високих водостаја, али се не очекују неки већи проблеми и ситуација се константно прати. Корито реке Дрине је тренутно празно и спремно да прими сву количину воде.“

Овом приликом директор ЈВП „Србијаводе“ најавио је акцију чишћења под називом „Нека река Сава буде плава: „Ово је једна већ традиционална акција коју спроводимо у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, општином Савски венац, ЈВП „Београдводе“, ЈКП „Градско зеленило“ и ЈКП „Градска чистоћа”. Као и сваке године очистићемо онај део око Чукаричког рукавца, а биће организоване и радионице за децу, како би указали на значај чистих река у нашем окружењу“.