ДогађајиСпроведена акција чишћења приобаља „Нека река Сава буде плава“ поводом Међународног дана реке Саве

01.06.2023.

Поводом Међународног дана реке Саве, ЈВП „Србијаводе“ спровело је акцију чишћења шеталишта и приобаља реке Саве „Нека река Сава буде плава“ заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде - Републичком дирекцијом за воде, Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, општином Савски венац, компанијом „Docloop", ЈВП „Београдводе", ЈКП „Зеленило Београд" и ЈКП „Градска чистоћа". Подршку акцији пружили су заменица градоначелника града Београда Весна Видовић, представници Министарства заштите животне средине, Секретаријата за заштиту животне средине и представници Речне полиције, као и многобројни волонтери.

Почетак Акције чишћења обележен је симболичним пуштањем хелијумских балона, а у склопу акције, организоване су едукативне радионице за најмлађе. Деца млађег школског узраста су на едукативним радионицама кроз бојење, заједно са запосленима ЈВП „Србијаводе” и Сектора за ванредне ситуације, учили о битним појмовима као што су реке, поплаве, загађење, отпад и рециклирање. Такође, деца су се у присуству др FeelGood-a едуковала о значају и бенефитима здраве исхране. Поред овога, организована је и јога у склопу спортских активности.

Директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић рекао је да акције ове врсте већ постају традиција: „Данас обележавамо Међународни дан реке Саве и кроз овакве акције шаљемо поруку свим грађанима како треба да се односе према реци Сави, али и свим другим рекама у нашој земљи. У сарадњи са свим другим институцијама дајемо пример на који начин водимо рачуна о нашим рекама и животној средини.”

Заменица градоначелника града Београда Весна Видовић прикључила се акцији и најавила изградњу пет фабрика за прераду отпадних вода: „Изградњом свих пет фабрика биће покривен цео Београд, тако да се отпадне воде више неће изливати у наше реке и трудимо се да учинимо све што се тиче животне средине и екологије како би Београд био што чистији и лепши.”

Акција чишћења спроведена је на локацији од Чукаричког рукавца, испод моста на Ади, до сплава Речне полиције, а сакупљен је разноразни отпад, који је адекватно разврстан, одложен и рециклиран.

Кроз укључивање деце и грађана у ове активности, подиже се свест о значају очувања животне средине, a кроз заједнички рад свих институција ствара се осећај заједништва и одговорности према локалној заједници, што је још један корак ка стварању чистије и здравије околине за генерације које долазе.