ДогађајиМеђународни дан реке Саве „Да нам река Сава буде здрава”

01.06.2022.

Поводом обележавања Међународног дана реке Саве, ЈВП „Србијаводе“ у сарадњи са Општином Савски венац организовало је прославу под слоганом „Да нам реке Сава буде здрава“. Почетак прославе дана реке Саве започет је успешном акцијом чишћења Савског приобаља, у циљу подизања јавне свести о очувању овог драгоценог ресурса.

Почасни учесници догађаја били су министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, као и други истакнути стручњаци који су указали на стратешки значај и потенцијал ове реке, као потребу за њеним очувањем.

Учесници су истакли неопходност рационалне и одрживе употребе овог драгоценог ресурса, док је сама прослава употпуњена изведбама дечијих хорова ОШ „Исидора Секулић” и „Лаза Костић”, као и бројним тематским радионицама. Организоване су сликарске радионице и за намјлађе спортско рекреативни програм уз подршку ФК „Црвена звезда”.

Сваке године 1. јуна у четири државе у сливу реке Саве обележава се Дан реке Саве – Словенији, Босни и Херцеговини, Републици Хрватској и Републици Србији, са циљем промовисања изузетне еколошке вредности и привредних потенцијала ове реке, као и добре регионалне сарадње која доприноси бољем стању вода, а тиме и квалитету живота грађана на сливу.

Министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић је нагласила да иако министарство уз подршку Владе Републике Србије већ улаже изузетно велике напоре како би све реке биле чистије и животна средина бољег квалитета, они ће се наставити и у наредне 4 године изградиће се преко 60 постројења за прераду отпадних вода. „Такође, трудићемо се да у наредном периоду конкуришемо са адекватним пројектима како би што више средстава из фондова Европске Уније уложили у заштиту животне средине”-додала је министарка.

Директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић је рекао да ће након успешне акције чишћења, ЈВП „Србијаводе” наставити да кроз организовање оваквих активности на личном примеру покаже на који начин можемо да се бринемо о животној средини. „Оно што је наш задатак је да усмеримо пажњу јавности на виталну улогу коју река Сава и њене притоке имају, са циљем промовисања изузетне еколошке вредности. Потребно је континуирано радити на едукацији кроз различите акције о значају водних ресурса за живот и на зај начин допринети бољем стању водног екосистема и вода, а тиме и квалитету живота грађана на сливу.”

Председник Општине Савски венац, Милош Видовић закључио је да је наша дужност да се одговорно односимо према животној средини. “Са ове манифестације желимо да пошаљемо поруку о важности екологије. Наши грађани редовно се укључују у ове активности, јер сви заједно желимо да нашој деци омогућимо здраву средину у којој ће одрастати.”

Основна порука ових и других активности је да је наша одговорност брига о овом непроцењивом богатству, према ком треба да се свесно, савесно и правилно опходимо сваког дана, а не само на данашњи дан.