ДогађајиПоводом Светског дана вода одржана у Клубу посланика стручна конференција ”Србија и европске интеграције - сектор вода”

22.03.2019.

У оквиру обележавања Светског дана вода, генерални директор ЈВП ”Србијаводе” Горан Пузовић је, уз учешће представника Министартства за заштиту животне средине, министра Горана Тривана и представника Министарства здравља и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, обратио се стручном скупу у оквиру конференције ”Србија и европске интеграције- сектор вода”.
Ово приликом, Пузовић је истакао да влада мишљење да Србија има довољно воде, што, заправо, није тако. ”Вода у Србији није равномерно распоређена, ни временски, ни просторно. Убрзано се загађују подземне воде, нестају извори питке воде.” - истакао је он. Такође, Пузовић је нагласио да постоје четири основна задатка Србије, као је вода у питању: ” Да повећамо степен заштите од вода и смањимо штету. Влада Републике Србије из године у годину издваја све више новца за превентиву, односно за одржавање, реконструкцију и изградњу одбрамбених објеката.
Да заштитимо квалитет воде. У Србији само 3% градова и општина има изграђене уређаје за пречишћавање воде.
Такође, да се равномерно распореди и омогући сваком појединцу приступ води, јер је право на воду једно од основних права сваког човека.” На послетку, Пузовић је истакао као веома важну ставку подизање свести јавности о очувању вода, напомињући да је образовни систем од предшколског узраста до високообразовних установа важан чинилац на ком треба да радимо. Такође, захвалио се медијима и позвао их да активно учествују, управо у овом сегменту.
” XXI век је век воде и века екологије!” закључио је он.ЈВП ”Србијаводе” су данас угостиле најмлађе ”амбасадоре екологије” из ОШ ”Лаза Костић”. На недавно објављеном ликовном кон