ДогађајиДанас је Светски дан вода!

22.03.2019.

Вода је темељ и основни састојак сваког живог бица. Организација Уједињених нација је 1992.године прогласила 22. март за Светски дан вода, с намером да истакне њену важност и ограничавајући улогу у развоју.
Број становника на нашој планети убрзано се повећава, потребе за водом још и брже, а њена количина се не мења.
До 2025. године две трећине човечанства осетиће озбиљан недостатак воде. Процене стручњака кажу да око 1,1 милијарди људи нема приступ пијаћ води, а 2,5 милијарди нема обезбеђене елементарне санитарне услове. 6 000 деце млађе од пет година сваког дана умире од болести проузрокованих загађеном водом, а више од 5 милиона људи годишње, што је десет пута више него број погинулих у свим ратовима годишње на свету.
Човеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно - за пиће, прање, кување и санитарије. Ипак, још 1990. године милијарду људи на планети није имало тај минимум.
Само једна батерија или уље из моторног возила, бачени на земљиште довољни су да трајно затрују извор пијаће воде.
Србија нема довољно воде за пиће.

Посебан проблем представља загађење подземних вода.
Велики проблем представља и последица загађења вода са неуређених депонија. Вода и отпад повезани су нераскидиво и погубно. Сваки отпад пре или касније доспева до подземних вода загађујући је. То је дуготрајан и људском оку скривен процес.
Србија ће, пре или касније, осетити последице овакве небриге за отпад. Бројни извори биће загађени, можда за коју годину или касније, али је сигурно да овакав немар трајно угрожава наше водене залихе.
У Србији је све мање и мање здраве изворске воде.
Ста можемо и морамо да учинимо с водом?

Да је штитимо и штедимо. Сваки дан, на сваком месту и у свакој прилици. Оно што нама изгледа мало и небитно данас, некоме другом ће у будућности много значити. И данас се много људи бори са недостатком воде.Кључ је како рукујемо водом и то је проблем, који треба да нам буде приоритет.Srbijavode