ДогађајиДелегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде састала се данас са делегацијом Републике Кине коју је предводио заменик министра водних ресурса Лу Гуихиу поводом представљања пројекта за унапређење водопривреде, подизања квалитета управљања водама и водоснабдевања Србије

12.05.2019.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобан Костић рекао је новинарима после састанка у згради ЈВП „Србијаводе“ да је посета делегације Кине у склопу сарадње две земље у оквиру кинеске иницијативе „Појас и пут“.
Подсетио је да је недавно председник Србије Александар Вучић био у посети Кини где су потврђени дугогодишњи пријатељски односи двеју земаља. „Данашњи састанак се односио на проблеме у области вода са којима се суочавају Кина и Србија“, рекао је Костић и навео да је састанак био конструктиван и квалитетан. Генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић рекао је да су на састанку дефинисани могући видове сарадње и помоћи Кине у савладавању проблема везаних за сектор вода у Сбији. „Дефинисали смо четири основне тачке сарадње Кине и Србије у области вода“, каже Пузовић.
Објаснио је да се помоћ односи на припрему и израду техничке документације у изградњи заштитних система за одбрану од поплава. Друга тема је, каже, развој наводњавања у Србији и искуства и знања која може да пренесе Кина као огромна земља која се, додаје, суочава са много већим проблемима од Србије. Трећи вид помоћи је, наводи, у припреми мапа везаних за ерозију и бујице, а четврти, развој водопривредног информационог система и система ране најаве. „Имамо најаву да ће доћи до једног озбиљнијег поплавног таласа. У наредна два дана представници кинеске делегације моћи ће и да виде како ми спроводимо одбрану од поплава и на који начин штитимо првенствено животе наших људи, и имовину“, рекао је Пузовић.
Кинеска делегација ће сутра, са представницима ЈВП ЊСрбијаводе", обићи неколико локација у Србији како би се кроз конкретне примере на терену размотрили могући начини сарадње. Једна од локација су радови на заштити града Ваљева од великих вода реке Колубаре.