ДогађајиДелегација Народне Републике Кине коју предводи заменик министра водних ресурса Лу Гуихиу, поводом представљања пројекта за унапређење водопривреде, подизања квалитета управљања водама и водоснабдевања Србије, обишао је радове у Ваљеву.

12.05.2019.

Кинеску делегацију је примио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, који је представио град Ваљево, као и штете које је наш град претрпео током поплава од 2014. године, али и радове на регулацији корита река Колубаре, Јабланице и Обнице.
Извршни директор за заштиту од вода ЈВП “Србијавода” Звонимир Коцић, који је данас предводио делегацију испред наше земље и ЈВП "Србијаводе" је рекао да је данашња посета Ваљеву, наставак јучерашњег састанка са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, везаног за различите видове сарадње који ће се остварити у наредном периоду. “Ово што се ради у самом Ваљеву, представља један део целокупног система за заштиту од поплаве на целом сливу реке Колубаре. “Србијаводе” имају дугорочне планове и оно што је важно је да радови у Ваљеву омогућавају да се од поплава заштите и низводна подручја. У том смислу су нам неопходна искуства и знања наших пријатеља и колега из Кине, који сасвим сигурно могу да нам укажу на савремена решења којима тежимо. Можда у овом моменту немамо довољно средстава да то реализујемо, али ћемо сигурно наћи начине за различите видове сарадње са њима”, закључио је извршни директор “Србијавода” Звонимир Коцић.
Посета гостију из Кине је потом настављена обиласком локација код моста поред КП дома у Ваљеву, где се ради регулација реке Обнице и моста у Улици норвешких интернираца, у чијој близини се одвијају велики радови на реконструкцији и изградњи корита реке Колубаре. О томе шта је све урађено након поплава 2014. године у Ваљеву, госте су упознали стручњаци ЈВП “Србијаводе” и Водопривредног предузећа “Ерозија” које у Ваљеву спроводи ове радове.