ДогађајиПредседница Владе Републике Србије Ана Брнабић са министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић и директором ЈВП „Србијаводе” у Ћићевцу након поплавног таласа

19.06.2023.

​Након изливања нафте на главном току Дунава, које се догодило данас, хитном заједничком акцијом ЈВП "Воде Војводине" и ЈВП "Србијаводе" започета је санација и све друге потребне процедуре како би се што брже и делотворније отклонила сва загађења, нафтна мрља из реке и све штетне последице.

На терен су одмах, након инспекцијског налога, изашле све надлежне службе, покрајинска водна инспекција, представници ЈВП “Србијаводе” и ЈВП "Вода Војводине", као и акредитована лабораторија Агенције за Заштиту животне средине.

Утврђена је погодна локација на којој је могуће постављање заштитне пливајуће бране како би се ухватила нафтна мрља.

По постављању заштитне пливајуће завесе ухваћена нафтна мрља се одваја од водене фазе, складишти и збрињава.

Дана 19.јуна 2023 године догодило се изливање нафте на главном току Дунава код Челарева, на коти 1287. Према извештају капетана, ради се о броду регистрованом у Бугарској, а излило се 35t погонског горива.

Обзиром да је, услед обилних падавина, изузетно висок ниво реке Дунав, у помоћ су притекли и Сектор за ванредне ситуације МУП-а РС, како не би изложили опасности људе који врше санацију овог загађења, али и Војска РС, са адекватним пловилом, неопходним за монтажу завесе на протицајном профилу реке Дунав. Надлежна водопривредна предузећа “Београдводе” и "Галовица” такође су на терену.