ДогађајиСутра ће у Параћину бити одржана вежба постављања мобилне опреме за заштиту града од великих вода реке Црнице и притока

16.12.2019.

У уторак 17. децембра, од 10 сати, у Параћину, у оквиру пројекта „Заштита Параћина од великих вода реке Црнице" спровешће се вежба коришћења, односно постављања и уклањања мобилне опреме за одбрану од поплава. Финансијер система за заштиту је Аустријска развојна агенција у Србији и њена вредност износи 3.8 милиона евра. Завршној вежби претходио је пријем мобилне опреме и обука оперативних тимова од стране произвођача KUBRA GmBH.

Циљ вежбе је истовремено симулација одбране од поплава, тест примене брзог мобилног система дизајнираног за бујичне токове, тест обучености оперативних тимова за одбрану од поплава, као и анализа потребног времена и трошкова одбране употребом мобилне опреме.

Вежба ће бити изведена од стране обучених интервентних тимова уз стручни надзор руководиоца за одбрану од поплава за инсталацију мобилне опреме ЈВП „Србијаводе".

Овај систем заштите представља део пројекта хитних радова у обнови Републике Србије од поплава, укупне дужине по току 10.870m, који је подељен на четири деонице, са трајним објектима на одбрамбеној линији. У центру града, због ограничења за трајне објекте, одбрана од поплава се спроводи употребом мобилне опреме, укупне дужине 375m.