ДогађајиТренутно стање на водостајима у Србији, директор Горан Пузовић, за ТВ Пинк

16.05.2019.


"Што се тиче малих и средњих водотока, имамо благо смиривање ситуације. Очекујемо, још данас, ситније проблемчиће, негде у вишим деловима тих сливова у централној Србији. Генерално, оно што смо најавили претходних дана се и обестинило. Дошло је до упозоравајућег нивоа, нигде нисмо имали неке веће проблеме и било је локалних изливања на подручјима која, иначе, нису брањена, али ситуација је генерално добра, ситуација се смирује и од сутра очекујемо и благо опадање свих нивоа на овим малим, средњим рекама. Што се тиче великих река, јутрос у осам сати смо на реци Сави увели редовну одбрану. Наша очекивања, везано за талас, који је дошао из Босне, Хрватске пролази кроз нашу земљу, су да у суботу може да дође до границе ванредне одбране од поплава, али не очекујемо никакве велике проблеме. У Београду је река Сава на један метар од квоте редовне одбране. Постоји могућност да ћемо сутра прогласити редовну одбрану само у зони куле Небојше, то је најнижа тачка у Београду, то је смо порука за наше шетаче и људе који су на реци да једноставно само обрате пажњу на тај део да би сви били безбедни. Дакле, ситуација је генерално стабилна и не очекујемо неке веће проблеме.
Неће доћи нигде до изливања у сливу реке Саве. Данас смо прогласили у осам сати редовну одбрану у Шабцу и низводно од Шабца. Очекујемо да сутра, у току дана, прогласимо ванредну одбрану у зони узводно од Шабца према реци Дрини, али само из ратлога да испратимо овај талас који пролази. Дакле, не очекујемо нигде велике проблеме, од суботе очекујемо стагнацију. Кроз Београд ће све ово проћи безбедно, а са друге стране Дунав је довољно низак да све ово лепо пропусти, не очекујемо нигде велике проблеме.
Остаје да заједно сви ово пропратимо у наредних неколико дана док се ситуација потпуно не смири, да извршимо анализирамо свега онога што се десило да знамо да су падавине биле много веће и у Хрватској и у Босни и да су нанеле немерљиве штете у обе земље.
Добра ствар је што сви делови у систему државе реагују на прави начин: Сектор за ванредне ситуације, јавна предузећа, локалне самопураве, сви чиниоци одбране од поплава су заједно деловали и заједно смо имали координацију и све мере које смо оперативно спровели и оне припремне мере које смо имали су дале резултат да сви заједно на прави начин пропратимо овај велики поплавни талас који је прошао."