ДогађајиСва водопривредна предузећа и надлежне институције спремне за циколон који долази за викенд у Србију

09.05.2019.

Србију током месеца маја очекује промењиво време и по најави РХМЗ-а 19 кишних дана. По овим прогнозама, већ почетком наредне недеље, 13. и 14.маја, најављене су обилне падавине, што ће утицати на умерен и већи пораст нивоа воде свих наших река, са могућношћу достизања и превазилажења упозоравајућих нивоа.
Генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић је данас, за Јутарњи програм ТВ Пинка рекао: „Као што је РХМЗ најавио, нас ове недеље очекују обилне падавине, долази циклон из Западне Европе који ће донети неких 60 до 80 l/m2, локални преко 100 l/m2. Oно што знамо је да ће најугроженији бити западни део наше земље, дакле, очекујемо порасте водостаја у сливу Јадра, сливу Колубаре, горњег тока Западне Мораве. Наравно да смо петходних четири године имали озбиљне радове и да смо потпуно припремљени за овај талас који долази. Људи су на терену, опрема је на терену, одржана је седница Републичког штаба за ванредне ситуације пре два дана, јуче смо имали координационо тело које чине: Сектор за ванредне ситуације, Јавна водопривредна предузећа „Србијаводе“ и „Воде Војводине“, Војска и Полиција Србије. Донете су конкретне мере, биће упућен апел свим представнцицма и свим локалним самоуправама да предузму своје мере, дакле овај циклон чекамо спремни и трудићемо се да га испратимо на прави начин. Биће пораста водостаја, могући су локална изливања али не очекујемо никакав сценарио који нас је задесио 2014. године.
Поред спремности свих водопривредних предузећа, на свим сливовима река, надлежне службе прате ситуацију на терену и спремне су да правовремено реагују. „Организовано је осматрање свих критичних локалитета 24 сата, Сектор за ванредне ситуације ће своје јединице распоредити на оне локалитете које смо предвидели као накритичније" истакао је Пузовић.