ДогађајиОдржана конференција земаља југоисточне Европе о сарадњи на искоришћавању економског потенцијала коридора река Саве и Дрине

18.03.2019.

Светска банка, у партнерству са Владом Брчко дистрикта БиХ, данас је у Брчком била домаћин окупљања лидера, креатора политике и стручњака из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Србије и Словеније, где је разматран значај регионалне сарадње у области управљања водама, нарочито на коридору река Саве и Дрине, а по Програму Светске банке.
Представници ЈВП ”Србијаводе” су, на челу са директором Гораном Пузовићем, Републичке дирекције за воде, на челу са директорком Наташом Милић, као и представници Канцеларије за управљање јавним улагањима, узели активно учешће у стратешком разматрању и планирању, као и унапређењу економских веза и реализације пројеката. “
„Да би земље у региону оствариле пуни економски потенцијал потребни су јача регионална координација и сарадња. Више стратешко управљање водама између земаља у сливовима ријека Саве и Дрине (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Србија и Словенија) ствара реалну прилику за координацију како би се искористили потенцијали овог заједничког ресурса“, рекла је Линда Ван Гелдер, регионална директорка Светске банке за Западни Балкан.
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ, изразио је задовољство чињеницом што је Брчко домаћин овог веома важног састанка.
Он је истакао да Брчко дистрикт БиХ очекује важне бенефите од овог пројекта будући да је на реци Сави и „Лука Брчко“ и да траса будућег ауто-пута Сарајево–Београд треба да пролази кроз Брчко, али и због чињенице да је недавно одобрен пројекат модернизације брчанске луке.
Давид Мишо (David Michaud), шеф праксе Свјетске банке за водне ресурсе, захвалио се градоначелнику и свим надлежним институцијама у Брчком што су помогли организовање овако важног скупа. Он је истакао да је овај скуп прилика за земље из сливова река Саве и Дрине да се обавежу на сарадњу у правцу економски продуктивнијег управљања овим заједничким ресурсима.
Данашњи скуп је прилика за земље из сливова река Саве и Дрине да се обавежу на сарадњу у правцу економски продуктивнијег управљања овим заједничким ресурсима, уз инвестиције којим ће се отворити радна места, побољшати пловност река, заштитити животну средину и ублажити постојећи и будући ризици у вези са водом, као што су поплаве и суше,” рекао је Мишо.
Он је додао да заједничким радом земље из региона могу повећати економски раст и заштитити своје становништво, економије и животну средину од ризика у вези са водом и додао да је Светска банка, упркос чињеници да није увек лако радити преко граница и сарађивати између различитих земаља и сектора, спремна да буде онолико амбициозна у реализацији постављених циљева, колико то буду желеле земље учеснице.