ДогађајиЈачање сарадње Холандије и Србије у области обновљивих извора енергије

23.04.2019.

Привредна комора Србије (ПКС) у сарадњи са амбасадом Холандије организовала је пословни форум " Вода и Енергија 2019" где је преко деведесет наших компанија разговарало о могућностима сарадње са холандским компанијама које су носиoци нaпрeдних тeхнoлoгиja из oблaсти зaштитe живoтнe срeдинe, обновљивих извора енергије и прераде и третмана отпадних вода.

Михаило Весовић, саветник председника ПКС рекао је да је Привредна комора Србије заједно са амабасадом Холандије организовала пословни форум који је посвећен третману вода и енергетској одрживости, односно енергетици јер су то најважније теме за ЕУ и европску привреду, а постају важне теме и за српску привреду.

Очекиване инвестиције у наредних 10 или 15 година биће скоро шест милијарди евра у целокупну област, а то су изузетно велика средства и изузетно велики посао и за стране, али и за домаће компаније", рекао је Весовић и додао да је Холандија једна од земаља која поседује највиши ниво технологија у овој области. Центар за циркуларну економију ПКС је препознао важност ове теме, а оно што је потребно је изузетно добра координација не само између привреде, него и између привреде, државних органа и свих оних који имају знање и технологију и који могу да подрже овај изузетно битан и обиман пројекат.

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван дер Доол изразио је задовољство подоводом организације пословног форума и истакао да је Холандија један од највећих инвеститора у Србији и да је присутна у многим секторима, али да су сектори воде и енергије међу најзначајнијим за проширење сарадње. "Имамо шта да понудимо Србији с озбиром да смо земља која се суочава са одређеним бројем изазова. Мала смо земља, трећина наше површине је испод нивоа мора. Имамо историју где се боримо против вода и живимо са водом", рекао је амбасадор. Он је додао да је последњи већи сусрет са холандским компанијама био пре шест година, те да очекује проширење сарадње и чешће контакте.

Слободан Перовић, помоћник министра у Министарству животне средине истакао је важност повезивања стручњака и размене најмодерније технологије у пречишћавању отпадних вода, те да ће у наредних седам година бити уложено више од милијарду евра за 42 пројекта само у области третмана отпадних вода. Мање од 10 одсто отпадних вода се пречишћава, те да је улагање у ту област важно и због земљишта и због воде, али и за унапређење привреде. Он је истакао и једну од најзначајнијих донација Холандије која ће допринети да 19 села у Србији добију канализацију.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић говорио је о програму водоснабдевања и пречишћавања вода и истакао да је програм допринео бољем квалитету живота грађана, расту страних инвестиција и туризма.

Милош Радовановић, извршни директор ЈВП "Србијаводе" представио је програм пословања овог предузећа, као и неке од најзначајнијих пројеката, који ће бити реализовани у наредном периоду.