ДогађајиГодишња конференција ЈВП „Србијаводе" под називом „Поплаве у Србији- превенција, реакција, опоравак- научене лекције, наредни кораци"

27.11.2019.

Конференција ће бити одржана 28. новембра са почетком у 9.30 часова у Сава центру.
Циљ конференције је да прикаже да је, и поред успешно реализованих обимних санационих радова за довођење заштитних система у функционално стање за нове поплавне таласе које је ЈВП „Србијаводе" у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе РС извршило у периоду од 2014- 2019. године, неопходно константно улагање у водопривредну инфраструктуру, како би се спречиле последице глобалних и локалних климатских промена.
Оцене научника недвосмислено указују да су поплаве на подручју Србије у блиској будућности у потпуности извесне, са последицама које могу превазићи и размере штета у 2014. години.
„Након 2014. године санирани су заштитни објекти на преко 500 локалитета, што је заправо фасцинантна бројка. Међутим остало је још много посла испред нас и осим санације, ми оваквим стварима као што је конференција инсистирамо на превенцији. Све оно што људски фактор може у превентиви да допринесе и учини , све то смањује последицу и ниво улагања у ту последицу и санацију"- изјавила је др Јелена Добрић ПР ЈВП „Србијавода" у емисији Магазин на првом, на Радио Београд 1.
Конференцију ће отворити директор ЈВП „Србијаводе" г-дин Горан Пузовић који ће се својим обраћањем осврнути на све остварене резултате у периоду опоравка од поплава, али и на оне активности које су неопходне да се предузму у циљу спречавања последица климатских промена у виду нових поплавних таласа.
Почасни учесници конференције су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде г-дин Бранислав Недимовић, министар заштите животне средине г-дин Горан Триван, државни секретар министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, као и бројни други еминентни стручњаци.
На конференцији ће бити представљени и примери добре праксе кроз сарадњу републичких органа, а биће одржана и интерактивна дискусија на тему унапређења система заштите од поплава, научених лекција и наредних корака.
За новинаре и све учеснике је обезбеђен материјал у виду филма који садржи информације о свим извршеним радовима, висини улагања, као и степену реализације пројеката ЈВП „Србијаводе" у периоду од 2014- 2019. године са основним циљем санације и заштите од поплава.