ДогађајиГенерални директор ЈВП „Србијаводе“ г-дин Горан Пузовић и градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић обишли су радове на реци Колубари и реци Обници на три локације

25.11.2019.

У оквиру хитних радова на заштити града Ваљева од великих вода реке Колубаре са притокама Јабланицом и Обницом, извршени су радови у вредности од око 8,2 милиона евра. Радови су финансирани средствима Аустријске развојне агенције (АДА), Међународне банке за обнову и развој и донацијом Јапанске Владе, а реализовани уз надзор ЈВП „Србијаводе“.
Разорна моћ поплавног таласа током мајских поплава 2014. године на Обници који је по дотоку достигао историјске размере, изазвао је катастрофалне штете на објектима и инфраструктури. Овим радовима санирана су оштећења водопривредних објеката изазвана поплавама, обновљено је 1.115m корита реке Колубаре у Ваљеву, извршена је регулација реке Обнице у зони КПЗ Ваљево, односно изграђен је и реконструисан заштитни систем на реци Обници.
За подручје Ваљева посебно је значајан податак да, са овим радовима, а и са завршетком деонице низводно до ушћа у Колубару, која је предвиђена за прву половину 2020. године, у потпуности ће бити извршена изградња система заштите Града Ваљева од великих вода реке Колубаре.
Током обиласка радова одржана је конференција за медије на којој се обратио г-дин Пузовић. „Град Ваљево је град у ком смо имали велике инвестиције у претходне две године, и на реци Колубари, Обници, Јабланици и по завршетку ових радова град Ваљево ће бити један од првих градова у Србији који ће бити апсолутно заштићен од великих вода. Овде нећемо стати, већ ћемо решавати и узводне делове слива“. Том приликом г-дин Пузовић се захвалио локалној самоуправи која је решавала имовинско- правне и још једном показала да се само заједничким деловањем Републике Србије, Владе Републике Србије преко јавних предузећа, извођача радова може осигурати да људи у Ваљеву живе потпуно безбедно.
Обиласку радова претходио је радно-консултативни састанак руководства ЈВП „Србијаводе“ са директорима водопривредних предузећа, који се одржао у великој сали Општине Града Ваљева. Састанком је председавао директор ЈВП „Србијаводе“ г-дин Горан Пузовић, у оквиру ког су анализирани резултати у претходном периоду, дефинисане одговорности територијално надлежних водопривредних предузећа у спровођењу одбране од поплаве. У интерактивном делу састанка, представници водопривредних предузећа имали су простор за текућа питања, са предлозима којима би се сарадња подигла на виши ниво.
Састанку је присуствовао и градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић који се том прилико захвалио ЈВП „Србијаводе“ на свему што је учињено да се град Ваљево заштити од великих вода и нагласио да ће се они као локална самоуправа потрудити да ураде свој део посла, јер само међусобном сарадњом могу да се ублаже последице које са собом носе климатске промене.